2015.07.16: Megjelent a Lean szótár 7. kiadása. 2014.04.22: Megjelent a Lean szótár Android alkalmazás. 2014.03.27: Megjelent a Lean szótár 6. kiadása. 2013.05.01: Mától az Online lean szótár is tartalmazza a Rövidítések jegyzékét. 2013.03.27: Megjelent a Lean szótár 5. kiadása. Az Online lean szótárt is frissítettük. 2012.09.07: A letöltések számának csökkenése, és a szerkesztői érdeklődés megcsappanása miatt a szótár következő kiadása jövő márciusban fog megjelenni. 2012.07.30: Augusztus végéig várjuk a javaslatokat a szótár ötödik kiadásához. 2012.03.27: Megjelent a Lean szótár 4. kiadása. Az Online lean szótárt is frissítettük. 2012.03.19: Írtunk egy keresőt az Online szótárhoz, hogy még hatékonyabban lehessen használni. 2012.03.07: A Lean szótár 4. kiadásának szerkesztése megkezdődött. Március 27-től elérhető lesz. 2012.03.05: Mától elérhető az Online lean szótár. 2012.02.24: Az Online lean szótár feltöltését megkezdtük. Március elejétől elérhetővé válik tagjaink számára. 2012.02.14: Mától saját oldalt kapott a Lean szótár. A későbbiekben tovább fejlesztjük a honlap tartalmát.
Lean termeléstervező
Android Lean szótár
Útmutató
Közreműködtek
Dr. Bóna Krisztián Hujber Tünde Dr. Kovács Péter Kovács Péter Kővári Róbert Molnár Szabolcs Antal Norbert Bakos András Bánffy Laura Báthory Zsuzsanna Bereczki Csaba Bőczén Gábor Dőry Szabolcs Falcsik Mari Kesztler Róbert Kosovics Gábor Kotter, Edwin Losonci Dávid Mátyás Csaba Dr. Németh Balázs Nika Tamás Sarkadi Károly Szalay Csaba Sztrapkovics Balázs Takács András Tamás Tóth Katalin Tömpe László
Egy művelet, egy folyamat vagy akár az egész termelés minőségét jellemző arányszám. Azt mutatja meg, hogy mekkora a hányada azoknak a termékeknek, amelyek csak egyszer haladtak végig a gyártási útvonalon és megfelelő minőségűek lettek. Kiszámítása nagyon egyszerű: az elsőre jó termékek számát elosztjuk az összes gyártott termék számával. Az elsőre jó termékek számánál nem vesszük figyelembe az összes olyan terméket, amely selejtezve lett vagy utómunkán esett át. A kieső termékek elemzésével fejleszteni lehet a minőséget, ezáltal a termelékenységet is.